BrixHauz: START-UP MĚSÍCE: ČAJOVÉ BEDÝNKY

neděle 28. května 2017

START-UP MĚSÍCE: ČAJOVÉ BEDÝNKY


Vy víte jak moc miluji kávu, tento fakt se z mého instagramu zřejmě nedá přehlédnout. Ale málo kdo ví, že jsem také velký fanoušek čajů. Ráno bez pořádného čaje je pro mě nepředstavitelné. Proto, když  mě Bohunka z Čajových Bedýnek oslovila se spoluprací, neváhala jsem a její nápad hned předala dál do Elite Bloggers a já vám teď díky Start-upovému článku, mohu projekt milé Bohunky  představit. Je to vůbec můj první článek tohoto druhu a tak vám nejprve vysvětlím, co že to ten Start-up vlastně je. V Elite Bloggers podporujeme české Start-upy, kdy každý měsíc jedna z blogerek představí zajímavý projekt a na mě padlo štěstí právě s Čajovými Bedýnky. Pokud jste na tom s čaji podobně jako já, přečtěte si příběh Bohunčina čajového snu :).

Teď bych Vás chtěla seznámit s milou Bohunkou, zakladatelkou projektu Čajové bedýnky, se kterou jsem se setkala před pár dny v našem Elite Bloggers Hubu a tam mi odvyprávěla svůj příběh :).


Co Tě vedlo k myšlence začít se svým vlastním projektem?
Celkem dlouho jsem byla spokojený zaměstnanec. V té době jsem si vůbec nedovedla představit, že bych se někdy postavila na vlastní nohy a vzala na sebe veškerou zodpovědnost a risk a šla do něčeho svého. Ale pak jsem začala surfovat, což hodně změnilo můj přístup k životu, práci a tak. No a bylo jasno, že je čas, se na ty vlastní nohy postavit.

Jak bys svůj projekt popsala?
Čajové Bedýnky jsou "překvapivě" bedýnky s čajem ;). Člověk si předplatí určitou dobu (nebo někomu jako dárek) a na začátku každého ročního období obdrží bedýnku s 5ti kvalitními sypanými čaji. Čaje v bedýnce jsou poskládány tak, aby byly rozmanité a hodily se k danému ročnímu období. Na jaro a léto jsou lehčí čaje, na podzim a zimu těžší. Teď na léto například v bedýnce budou i čaje, které jsou super nejen horké, ale i jako ice tea. Každá bedýnka zároveň obsahuje informace o daných čajích a návod na přípravu. Bedýnku se snažím vždycky hezky nazdobit a posílám v ní i malý dárek.


Jaké byly Tvoje začátky?
Celá myšlenka mě napadla loni v květnu a celé léto jsem na tom makala. Projekt jsem spustila na podzim, což bylo ideální načasování, protože Čajové Bedýnky spousta lidí kupovala jako dárek pro někoho k Vánocům. Dokonce jsem dělala spoustu bedýnek i pro několik firem, které jimi obdarovaly své klienty. Takže ten začátek byl vlastně super. Před spuštěním jsem samozřejmě řešila miliony věcí, ochutnávala stovky vzorků čajů, vybírala vhodné sáčky, bedýnky, kartony, dopravce, řešila web, různé byrokratický záležitosti, spousta věcí nešla tak, jak jsem si to "malovala"... taková ta klasika... No a do toho jsem měla asi 3 brigády, takže sranda :)

Co jsi dělala než jsi začala se svým projektem?
Pracovala jsem v marketingu v různých mezinárodních firmách. Nejdříve ve farmacii a pak v rychlo obrátkovém zboží. Asi před třemi lety jsem spustila food & travel blog a Youtube kanál Authentic World Food, což jsou video recepty z autentického prostředí ze zemí, ve kterých jsem byla.

Je náročné odstartovat vlastní projekt? Co všechno jsi pro to musela udělat?
Náročné je to hlavně v tom, že zejména v začátku je třeba novému projektu věnovat hodně času a i peněz a přitom z něj žádné příjmy ještě nejdou... no a jíst se musí, že? :) Takže jsem běhala po různých brigádách, jen, abych měla pokryté životní náklady a mezitím jsem makala na svém. Také je to hodně o samo učení. V korporaci jsem byla zvyklá, že jsem nevěděla něco třeba na počítači, tak jsem vytočila naši IT helplinku, někdo mi na dálku "hýbal kurzorem" na počítači a problém byl vyřešený. Na všechno tam byla specializovaná oddělení. Teď je moje "specializované oddělení" internet. Díky bohu za něj. Nevím, jak bych se s podnikáním poprala, kdybych vždycky kvůli každé nejasnosti musela volat nebo navštívit příslušnou instituci... to by Čajové Bedýnky asi nebyly na světě doteď :).

Jaký moment v rámci Čajových Bedýnek vnímáš jako zlomový?
No asi to, že mě ten nápad vůbec napadnul a že jsem ten projekt fakt spustila.


Odrazovala Tě od projektu rodina nebo přátelé, nebo jsi měla plnou podporu a pochopení?
Moji rodiče jsou super. Pokud si nevymyslím úplnou koninu, tak mě ve všem podporují. Už třeba když jsem si v sedmé třídě vzala do hlavy, že půjdu na zahradnickou školu, tak byli jedni z mála, kteří za mnou stáli. Měla jsem skoro pořád samé jedničky, tak mě většina lidí, jak učitelé ve škole, tak lidi mimo školu, chtěli posílat minimálně na gympl (v té době to bylo "in" :) ). Naši věděli, že mě kytičky baví, tak mi v mém rozhodnutí nebránili. Navíc od doby, kdy jsem třeba řekla, že balím surf a jedu sama nejmíň na půl roku do Asie surfovat a natáčet místňáky jak vaří, tak už vědí, že nemá cenu mi vymlouvat vůbec nic :D.
A co se týče kamarádů, tak tam je to také v pohodě. Pohybuji se hlavně v komunitě, kde hodně lidí dělá na něčem svým. Takže mám takovou zkušenost, že když jsem třeba řekla co chystám, tak mi kámoši dávali různý kontakty nebo ten nápad ještě víc rozvinuli nebo mi s něčím poradili. Myslím, že když si někdo svůj nápad tutlá, aby mu ho náhodou někdo neukradl, tak se o tyhle věci připravuje a to je škoda. 

Je to poprvé, co začínáš s něčím vlastním?
Už vlastně podruhé. První je ten blog, o kterým jsem mluvila - Authentic world food. Strávila jsem celkem dlouho v Asii a natáčela místní obyvatelé jak vaří. Na blogu a YouTube kanálu mám recepty a video recepty na různá asijská a i třeba marocká jídla, ale nejsou natočená ve studiu s profi kuchaři nebo herci, ale se skutečnými místními lidmi, kteří vaří například na ulici, v poušti nebo na venkově tak, jako bych tam vůbec s tou kamerou nestála. A z toho mám nějaké příjmy z reklamy.

Proč by si lidé měli koupit právě Čajové Bedýnky? V čem jsou specifické?
Dřív se mi často stávalo, že jsem koupila čaj a často jsem byla zklamaná, protože mi chutnal
zhruba každý pátý. Tak nějak jsem nevěděla po čem sáhnout. Teď už se v čaji orientuji poněkud více :). Vím, od koho brát. Za loňský rok jsem ochutnala několik set vzorků. Čaje vždy předvyberu a poskládám do bedýnky tak, aby byly rozmanité a vhodné pro dané roční období. No a než je do bedýnky dám, tak ten před výběr testuji na lidech. Ať už na kámoších nebo na různých veřejných akcích, kde udělám ochutnávku nebo teď v létě pro to využívám Čajobar, kde mám od lidí ihned zpětnou vazbu. Používám opravdu kvalitní sáčky, které nepropouští světlo, vzduch ani vlhkost a dají se snadno opakovaně zavřít. Bedýnku se navíc snažím vždy hezky nazdobit, takže lidé hodně často Čajové Bedýnky využívají jako dárek.
Do každé bedýnky také dám malé překvapení. Spolupracuji s různými sympatickými startupy. Poskytnou mi malý dárek, který se do dané bedýnky hodí a já je tím zpropaguji, ať už v bedýnce samotné či pak na sociálních sítích. Například před Vánoci jsem do Čajové Bedýnky dávala černý čaj, který se používá i na přípravu Chai Masala a k tomu mi firma Cejlonské koření poskytla vzorky prvotřídního koření na přípravu tohoto čaje. 


Jak poznat kvalitní čaj?
Způsobů je mnoho. Je to barva, vůně před zalitím, vůně po nahřátí sypaného čaje v předehřáté konvičce, vzhled lístků před zalitím, vzhled lístků po vyluhování, tedy po plném rozvinutí, podíl čajového "prachu". Dále třeba, že čaje, které se běžně doporučují zalévat třeba 80°C horkou vodou, se při ochutnávce zalijí vodou o teplotě 100°C a oni pak případné negativní chutě více vystoupí. Rovněž jsou všechny chutě výraznější, pokud se čaj při ochutnávání jakoby "prosrkává" a tak.

Už jsi se někdy přečajovala?
No jéje :) Někdy zapomenu, kolik už jsem toho vypila a jaká je to síla. A pak najednou zjistím, že se začínám motat a klepat. Nejhorší to je, když je člověk nalačno. Naštěstí existuje velmi snadná a příjemná první pomoc při zčajování se. A tou je pivko :)

Jaká je cílová skupina Tvého projektu?
Zaměřuji se na lidi, kteří mají rádi dobré jídlo a pití, mají rádi sypané čaje, ale nevědí, které si koupit a nechtějí dopadnout tak jako já kdysi. Zároveň, jak už jsem tu zmínila, Čajové Bedýnky jsou skvělým dárkem a to nejen pro rodinu či kámoše, ale i pro obchodní partnery. Takže před Vánoci, respektive ještě dřív, aktivně oslovuji i firmy.

Kde bys svůj projekt ráda viděla za rok a kde třeba za 5 let?
Tak to fakt netuším. Ono nemá cenu si nic plánovat, to je podle mě ztráta času. Já plány měním nejen každý měsíc, ale i každý týden a možná i den. Vždy to dělám tak, jak mi to přijde v danou chvíli nejlepší, s ohledem na okolnosti. Hlavní je, že mě to musí bavit a samozřejmě to musí i finančně fungovat, ostatní vyplyne. Nemá cenu to tlačit někam k něčemu, co si naplánuji dneska, když za půl roku bude všechno jinak.

Jak pracuješ na propagaci Čajových Bedýnek?
Používám sociální sítě, především Facebook a Instagram, spolupracuji s různými bloggery či Youtubery. Píšu různé příspěvky na web, což je dobrý pro SEO. Také dělám ochutnávky na různých akcích a teď hlavně i přes Čajobar a celkem to funguje. V propagaci mi hodně pomáhají i kamarádi. Zejména na začátku projekt hodně sdíleli a i teď mi třeba říkají o vizitky a rozdávají je dál :) 

Co je Čajobar?
Čajobar je takový mini čajový bar s osvěžujícími ledovými čaji. Dělám je za studena z kvalitních sypaných čajů, které již v Čajových Bedýnkách byly nebo budou. Vymýšlím různé recepty, kombinuji to se sirupy nebo s ovocem a dozdobuji bylinkami.





Kde je možné si Čajové Bedýnky koupit a kde Tě s nimi nebo s Čajobarem můžeme potkat?
Čajové Bedýnky lze objednat na webu: www.cajovebedynky.cz a tam je také přehled nejbližších akcí, kde s Čajobarem budu. Jinak pokud by někdo chtěl stihnout ještě letní bedýnky, tak nejbližší uzávěrka objednávek je teď začátkem června ;).

Možná někdo z čtenářů také přemýšlí o rozjezdu svého vlastního projektu. Je nějaká důležitá rada nebo zkušenost, kterou bys jim chtěla předat?
Nejdůležitější je být pro projekt nadšený víc než jeden den. Já sama už projektů vymyslela stovky. Vždycky mě něco napadlo, celou noc jsem na tom makala, protože mi to nedalo spát :D a za dva dny nebo týden to nadšení z nějakých důvodů vyprchalo, tak mi bylo jasný, že to není to ono. Ale pokud člověku takový ten pocit, že je to prostě ONO, vydrží, tak to nejspíš to ONO je. A dá se čekat, že když to nadchne vás, tak to nadchne i někoho dalšího, ať je to sebevětší "blbost" (vemte si třeba projekt "Daruj hovno" a jak to sviští :) ). 
Hlavně když se objeví někdo, kdo vás bude od toho odrazovat a říkat třeba "to nebude fungovat", nebo "takových už tu je" a tak, tak se odradit nenechte. Dotyčný totiž mluví o svých omezeních, o svých schopnostech, o svém rozhledu a svém strachu. Jenže vy nejste on. Vy jste vy! :) Tak prostě nápad sdílejte spíš s lidmi, u kterých víte, že vás podpoří a dají vám nějakou konstruktivní zpětnou vazbu, která je samozřejmě důležitá. Ale takový ten čistý negativismus je třeba vypouštět a nenechat se odradit.



S Bohunkou jsem strávila příjemné ráno v Hubu a o pár dnů později jsem ji a její Čajobar navštívila na Náplavce. Je vidět, že Bohunka svou práci dělá s láskou a já za sebe rozhodně mohu říct, že čaje jsou opravdu vynikající a ten ledový čaj na Náplavce je prostě geniální osvěžení. Na závěr přeji Bohunce, ať se jí daří a aby Čajové Bedýnky měly spoustu odběratelů! 

S láskou BrixHauz

2 komentáře:

  1. Jeeee, mam strasne rada tyhle start upy a zrovna tenhle mi prijde uplne super!!! Miluju caje a kdybych bydlela v Cesku, tak si ho urcite okamzite koupim, vypadaji totiz skvele a Bohunce preju moc moc stesti!!! <3
    Sandra

    OdpovědětVymazat
  2. Krásnej článek a krásný odpovědi :)

    Držíme palce Bohunce :)
    Terez

    OdpovědětVymazat