BrixHauz: Birthday carrot cake

úterý 14. dubna 2015

Birthday carrot cake


Když mi někdo poprvé nabídl mrkvový dort, byla jsem v šoku. Dort s mrkví? Trochu divná kombinace... Po prvním ochutnání jsem byla opravdu mile překvapena a já ho chtěla sama vyzkoušet. Dneska bych se s vámi tedy ráda podělila o recept na mrkvový dort s bílým krémem. Pekla jsem ho k příležitosti rodinné oslavy mých narozenin (ano, slavila jsem je asi tak 4x :D) a podotýkám, že to byla moje premiéra. 
 
Na korpus budeme potřebovat:
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
vanilkový lusk
špetka soli
200 g třtinového cukru
šťáva z 1 citronu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
200 g celozrnné mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky medu
300 ml oleje
500 g mrkve, najemno nastouhané
150 g vlašských ořechů, jemně mletých

Ingredience na krém:
300 g čerstvého smetanového sýra (lučina)
150 g másla
100 g třtinového cukru
vanilkový lusk

Potřebné ingredience máme připravené, tak jdeme na to! Na přípravu dortu budeme potřebovat asi 45 minut. Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Z bílků, vanilky, soli a ze 100 g třtinového cukru vyšleháme sníh. Žloutky se zbylým třtinovým cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme citronovou štávu, kůru a dobře promícháme. Sníh se žloutkovou pěnou opatrně smícháme dohromady a postupně vmícháme mouku s jedlou sodou a kypřícím práškem. Poté přidáme všechny zbylé suroviny, a to olej, mrkev, vlašské ořechy, skořici a med. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme na cca 45 minut do předehřáté trouby péct.


Po vyndání z trouby korpus propícháme špejlí a necháme ho 5 minut odstát. Poté ho vyklopíme z formy a dáme zhruba na hodinu chladnout. Mezitím co se bude korpus chladit, si připravíme krém. Do misky vložíme lučinu, rozpuštěné máslo, třtinový cukr i vanilku a společně vyšleháme. Krém můžeme dochutit podle potřeby. Já do něj přidala ještě lžičku medu. Tak a neskutečně easy krém je na světě.

Vychladlý korpus rozkrojíme na půl a potřeme ho asi třetinou krému. Přiklopíme a zbylým krémem namažeme boky a vrch dortu. Ozdobit ho můžete čímkoli, já jsem dort ozdobila nasekanými vlašskými ořechy. A teď? Máme hotovo!!!


Za dort jsem byla pochválena a hned se do posledního drobečku snědl. Takže soudím, že všem opravdu chutnal. Nejlepší na něm je, že je vážně velmi jednoduchý a přitom tak moc dobrý, vláčný a navíc i lehký... Pokud tento recept zkusíte, budu moc ráda když mi napíšete do komentářů vaše postřehy a připomínky. Dobrou chuť! :)


S láskou Brixhauz

No Comments Yet, Leave Yours!